Gün içinde düzenli su tüketmenin yağ yakımı konusunda vücuda destek verdiği bilinmektedir. Elbette yağların yakılması için suya her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. İnsan vücudunda pek çok görevi bulunan suyun yağ yakma dışında zayıflatmak, toksinleri dışarı atmak gibi görevleri üstlendiği bilinir.
Yine gündelik yaşamda kilo vermek isteyenler bol su tüketirken aslında yağ yakımından doğrudan etki etmediği unutulmamalıdır. Kilo verme aşamasında gazlı içeceklerle meyve suyu yerine mineralli suların tüketilmesi tam da bu noktada devreye girer. Ayrıca su tüketmek için susamadan aksiyon almalı ve düzenli aralıklarla içmeye devam edilmelidir.
Vücudumuz belirli aralıklarla suya ihtiyaç duyarken özellikle de yaz döneminde tüketim artmalıdır. Kış aylarında da aynı durum geçerlidir. Zayıflamak için yağ yakımına özen gösterenlerin aldıkları enerji miktarının harcanan enerji miktarından az olması gerekir. Su tüketerek alınan kalori bu süreçte değişmeyeceği için çok su içmenin de kilo alımına neden olmayacağı bilinmelidir. Vücuttan atılması gereken toksik maddeler su aracılığıyla atılacağı için insanların genel sağlık durumunu da olumlu etkileyecektir. Ayrıca yemek tüketmeden önce içilen 1 bardak su açık hissini bastıracağı için aşırı kalori alımını engeller.
Her Gün 3 Litre Su İçmek Zayıflatır mı?
Yapılan pek çok araştırma su tüketiminin kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Günde en az 2 veya 3 litre su içmek sadece kilo vermeye yardımcı değil, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca susuzluğunuzu giderirken her gün 3 litre su içmenin birkaç kilo verdirebileceği unutulmamalıdır. Elbette bol su tüketirken beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerekir.
Gece uyumadan önce ya da gün içerisinde saat fark etmeksizin su tüketmek öncelikle bireylerin kendini iyi hissetmesini sağlar. Bununla birlikte yapılan tüm araştırmalar suyun kilo verdirici özelliğinin olduğunu göstermektedir. Özellikle de temiz ve berrak bir su vücut işlevlerini aktif ederken beyinsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etki bırakır. O halde suyun ödem atıcı ve yağ yakıcı özelliğinin olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Su tüketirken doğru içim kurallarına da uymak gerekiyor. Bunları sıralayacak olursak;
- Günlük sınırı belirlemek adına 3 litrelik özel bir şişe kullanabilirsiniz.
- İlk 1 litre suyu sabah tüketmeniz önemlidir.
- Güne 1 bardak su ile başlamak cildi tazeler ve vücudun toksinlerini atar.
- Suya limon ekleyerek yağ yakıcı özelliğini hızlandırabilirsiniz.
- Fiziksel aktiviteler sırasında bol su tüketebilirsiniz.
Su İçmek Gerçekten Yağ Yakar mı?
Su tüketiminin yağ yakma üzerindeki etkisi aslında dolayı olarak kilo verme sürecine bulunduğu katkıyla ilgilidir. Vücudun metabolik işlevlerini destekleyen su, vücuttaki enerji tüketimini artırdığı için kalori yakımını beraberinde getirir. Ek olarak yemek tüketiminden önce su içmek, tokluk hissini artırır ve alınacak kalori miktarını azaltır.
Yağların enerjiye dönüştürülmesi adına çok önemli bir yere sahip olan suyun yeteri kadar tüketimi, metabolizmayı ve hücrelerin enerji üretimini destekler. Özellikle de soğuk su tüketimi, vücudun suyu ısıtmak amacıyla harcadığı enerjiyi artıracağından fazla kalori yaktırır.
Doğru su tüketiminin o halde gerçekten yağ yakımını desteklediğini söylemek mümkündür. Sindirim sisteminin düzeltilmesine yardımcı olan su tüketimi için günde 8-12 bardak tavsiye edilir. Bu rakam, vücudun su dengesini sağlamak için gereklidir. Yapılan bir araştırmaya göre günde en az 1 litre su tüketen bireylerde fazla kalori yakıldığı ve bu da zayıflamaya olumlu katkı sağladığı saptanmıştır.
Yağ Yakmak için Kaç Litre Su İçmeli?
Yağ yakma sürecinde günlük su tüketiminin önemli olduğu bilinmekle beraber uzmanlar bu konuda birtakım önerilerde bulunmaktadır. Sağlıklı bireylerin günde en az 2.5 litre su tüketmesi gerektiğini paylaşan uzmanlar bu miktarın böbrek ve kalp hastalığı olmayan kişiler için geçerli olduğunu da eklemiştir.
Öncelikle tokluk hissi sağlayan su, midenin daha dolgun hissedilmesini beraberinde getirir. Açlık hissini azaltmakla beraber yemeklerden 30 dakika önce su içmek daha az yemek tüketimi demektir. Bu sayede daha az kalori alınır ve zayıflama süreci desteklenir.
Su, metabolizma hızını artırmaktadır. Çünkü vücudumuz suyu işlemek için enerji harcar ve daha fazla kalori yakarak yağ yakımını beraberinde getirir. Yağ yakmak için ise günde en az 2.5 – 3 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Bu rakamlar bireylerin çocuk, yetişkin ya da yaşlı olmasına bağlı olarak değişebilir.
Su, vücutta bulunan yağların yakılması sürecinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü yağ hücrelerinin içeriğinde yer alan trigliseridler, su tüketimiyle beraber yağ asidine dönüşür. Bu durumda yağlar da enerjiye dönüşeceği için yakım süreci de hızlanmaktadır.
Su, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını da destekler. Özellikle de lifli yiyeceklerle beraber su tüketmek kabızlık riskini azaltmakla beraber sindirimi kolaylaştırır. Kilo yönetiminde düzenli bir sindirim sisteminin önemli faktör olduğu unutulmamalıdır. Haliyle yeteri kadar su tüketmek mukoza ve sindirim enzimlerinin başarılı bir şekilde çalışmasını sağlar ve yine yağ yakımını destekler.
Yeteri su tüketmek vücut sıcaklığını da düzenlemektedir. Bu sayede egzersiz sırasında vücut daha serin tutulabilir. Egzersiz yaparken su tüketmek, performansı artıracağı gibi fazla kalori yakımını destekler. Yine yağ yağmak için antrenman öncesi ve sonrası su tüketiminin tavsiye edildiği unutulmamalıdır.
Düzenli Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Su içmenin sayısız faydası bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan magnezyum, fosfat, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller sağlığımız için hayati önem taşımaktadır. İnsanların hayatı için oksijenden hemen sonraki en önemli ihtiyaç olan su, vücutta da kritik bir öneme sahiptir. Beyin ve kasların %75’ini oluşturan su ayrıca kanın %83’ünü meydana getirir.
Düzenli su içmenin faydalarını sıralayacak olursak;
- Böbrek rahatsızlıklarından korur.
- Yeterli miktarda su tüketen bireylerin metabolizması daha düzenli çalışır.
- Vücuttan ödemlerin sorunsuz bir şekilde atılması sağlanır.
- Cilt sağlığı su tüketimiyle beraber korunur. Çünkü düzenli su tüketmek cildi nemlendirir ve parlatır. Bu da daha genç bir görünümü beraberinde getirir.
- Grip benzeri bulaşıcı hastalıkların vücut direncine katkıda bulunur.
- Reflünün doğal tedavisinde etkin rol oynar.
- Stresle savaşmada önemlidir.
- Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık gibi sorunlarda etkilidir.
- Bağırsak tembelliği ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının giderilmesinde önemli bir yere sahiptir.
- Saç dökülmesi, kepeklenme ve saç kırığı gibi sorunları engeller.
- Vücuttaki kan hacmini artırır. Bu sayede hücrelerin ihtiyacı olan besin ve oksijenin hızlı bir şekilde taşınmasını sağlar.
- Kalp sağlığını destekler.
- Ağız kokusunun giderilmesini sağlar.
Bunların yanı sıra aç karnına su içmenin de bazı faydaları bulunmaktadır. Bunlar;
- Gastrit ve benzeri sorunlar için aç karnına en az 3 bardak su tüketimi önerilir. Bu sayede midedeki asit düzeyi düşer ve gastrit kramplarının oluşumu engellenir. Bu tür problemleri azaltmak adına gün içinde su ihtiyacı bulunmasa bile 10-12 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Kahvaltı yapmadan hemen önce su tüketmek kabızlığı önler.
- Açken 1 bardak ılık su tüketmek, güne enerjik başlamanızı sağlar. Ayrıca her sabah karşılaşabileceğimiz yorgunluk ve uyku hali de giderilir.
- Aç karnına su tüketmek, bağırsak yolu ve lenf bezlerinin sağlığını korur. Bu sayede kortizol değerleri rahatlıkla kontrol altına alınabilir.
- Her sabah aç karnına 2 veya 3 bardak su tüketmek kilo vermenizi sağlar.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan su bu sayede kalori yakımına neden olur. Açlık hissini de bastırdığı için yağ yakımı hızlanır.
- Cildin en iyi dostlarından olan su aç karnına tüketildiğinde cildin gerginliğini ve esnekliğini korur. Bu sayede erken kırışıklık sorunları engellenir.
- Tütün, alkol, hava kirliliği ve kötü beslenme sonucu vücudumuza giren zararlı maddeler su sayesinde kısa sürede dışarı atılır.
- Atık maddelerin idrar aracılığıyla dışarı çıkmasını sağlar.
- Toksinlerden kurtulmak için aç karnına su içen bireylerin metabolizması daha hızlı çalışır.
Fazla Su İçmenin Zararı Var mı?
Düzenli tüketildiğinde onlarca faydası bulunan suyun aşırı tüketilmesi halinde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Aşırı su tüketen bireylerin beyin hücreleri şişmeye başlarken kafa bölgesine sürekli basınç uygulanır. Bu nedenle kişide su zehirlenmesi gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Su zehirlenmesi aslında sağlık açısından tehlikelidir. Bireylerin beyin fonksiyonlarında ciddi zarara neden olan bu durum, kandaki sodyum seviyesini de azaltmaktadır.
Bu durumlardan önce fazla su içme ihtiyacının neden duyulduğu araştırılmalıdır. Gündelik su tüketiminin artması birtakım faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aşırı egzersiz yapmak, baharatlı ve acılı tüketim ve sıcak havalar, su tüketimini artırabilir. Fazla su içme nedenlerine bakıldığında;
- Kusma
- Alkol tüketimi
- Dehidrasyon
- Sepsis
- Kalp yetmezliği
- Karaciğer yetmezliği
- Böbrek yetmezliği
- Kan kaybı
- Yorucu egzersizler
- Diyabet
- Hiperglisemi
- Yanıklar
- İshal
- Baharatlı ya da tuzlu yiyeceklerin tüketimi şeklindedir.
Az Su İçmenin Zararları Nelerdir?
Az su içmek vücutta bazı olumsuz etkilerin yaşanmasına neden olacaktır. Birçok hastalığa davetiye çıkaran az su tüketimi aşağıdaki sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir;
- Az su tüketmek, böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir.
- Günlük su ihtiyacının uzun bir dönem karşılanmaması, vücuttan atılması gereken atıkların böbreklerde birikmesine neden olur. Bu durumda böbreğin görevini üstlenen karaciğere yük biner ve vücutta ciddi bir yağ depolanmayabaşlar.
- Az su tüketmek vücut direncini düşürür. Bu da grip ve benzeri hastalıklara daha kolay yakalanmaya neden olur.
- En büyük organ olan derinin kuru olmasına sebep olur. Cildin kurumaya başlaması haliyle kırışıklıkları beraberinde getirir. Bu durum sonucunda erken yaşlanma belirtileriyle karşılaşılabilir.
- Besinlerin sindirilmesinde görev alan suyun az tüketilmesi halinde hazımsızlık sorunu yaşanır.
- Suyun az tüketilmesi, kalpte yorgunluğa neden olur. Çünkü alınan sıvı miktarının yeterli olmaması halinde ritm sorunları ortaya çıkabilir.
- Az su içmek konsantrasyon bozukluğu başta olmak üzere unutkanlık ve baş ağrısını beraberinde getirir.
- Saçlar üzerinde olumlu etkisi olan suyun az tüketilmesi kepeklenme ve saç dökülmesine sebep olur.
- Yeteri kadar tüketilmeyen su nedeniyle sindirim sistemi yavaş çalışmaya başlar. Bu da kabızlığa davetiye çıkarır.
- Az su tüketmen düzensiz tansiyona neden olur. Tansiyon rahatsızlıkları böbrek, sindirim ve kan dolaşımını da olumsuz etkilemektedir.
Suyun eklem sağlığı için çok önemli bir yere sahip olduğu unutulmamalıdır. Kıkırdak dokusunda yer alan su oranının bu kapsamda yüksek olması önemlidir. Su tüketimi sayesinde kasların elastikiyeti artar. Tam tersi olarak az su tüketimi kas kramplarına neden olurken kemik sağlığını da olumsuz etkiler.