Loading

Bina girişi su arıtma sistemleri son zamanlarda popüler hale gelmeye başlamıştır. Çünkü sağlıklı su tüketimi yapmak isteyen bireyler artık bina girişi yani apartman arıtma cihazlarını araştırmaktadır. Sağlığa faydalı olmasının yanı sıra uzun ömürlü kullanımları sayesinde suyun tadını, rengini ve kokusunu güzelleştiren bu sistemler özel bir çalışma prensibine sahiptir.

 

Asıl amacı kirecin yapısını bozmak ve yapışmasını engellemek olan apartman su arıtma sistemlerinde her zaman yüksek kaliteli su üretimi gerçekleşir. Klor ve kireç başta olmak üzere tortu, pas ve diğer ağır metalleri filtreleyen bina su arıtma sistemleri sayesinde yaşam alanlarındaki kombi, bulaşık ve çamaşır makineleri uzun yıllar sağlıklı çalışmaya devam eder. Ek olarak duş alırken, dişlerinizi fırçalarken veya yüzünüzü yıkarken de cildinize kireç, ağır metal ve klor gibi maddeler temas etmeyecektir.

 

Bina girişi su arıtma cihazları tüm tesisatlar için uygun olarak tasarlanmıştır. Birden farklı filtre sistemiyle donatılan bu uygulama, daire ya da apartmanların ana su girişine yerleştirilir. Suyun kalitesini artırırken özel filtreleme seçenekleriyle monte edilmektedir. Suyun içerisindeki tüm zararlı maddeleri emerken kötü koku ve özellikle de kireci yok eder. Bu su arıtma cihazları bazen endüstriyel su arıtma olarakta geçmektedir. 

 

Apartman Su Arıtma Sistemleri Neden Kullanılır?

 

Apartman su arıtma sistemlerinin kullanım alanları birbirinden farklıdır. Cihazların korunması, su kalitesinin artırılması, uzun ömürlü olması ve su tasarrufu sağlaması nedeniyle tercih edilen bu sistemler;

 

  • Su Tasarrufu Sağlar: Bu cihazlar artan su kıtlığına bir cevap niteliğindedir. Günümüzde devam eden kuraklık, suyun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Apartman su arıtma sistemleri sayesinde su kaynakları daha verimli kullanılır.
  • Uzun Ömürlüdür: Düzenli filtre ve bakım işlemleri gerçekleştiğinde çok uzun süre kullanılabilir. Ayrıca su kalitesinin daima yüksek olması, sistemin sorunsuz çalışmasını da sağlar.
  • Tesisat ve Cihazları Korur: Bina girişi su arıtma cihazları evdeki cihazların zarar görmeden çalışmasını sağlar. Kombi başta olmak üzere su odaklı tüm cihazlar bu sayede sorunsuz çalışır. Ayrıca kirecin su tesisatına ulaşması önlendiği için cihazların bakım maliyetleri de düşmüş olacaktır.
  • Suyun Tat ve Kokusunu Değiştirir: Su arıtma sistemleri suyun koku ve tadını düzenler. Bu sayede içme suyu standartlarına ulaştırır. Haliyle apartmanda yaşayan herkes daha tatlı, sağlıklı, kokusuz ve temiz bir su tüketmeye devam eder.
  • Zararlı Maddeleri Yok Eder: Suyun içerisinde bulunan ağır tortu, pas, zararlı mikroorganizmalar ve klor, bu sistemler sayesinde filtrelenir. Sonuç olarak elde edilen su hem daha kaliteli hem de rahatlıkla tüketilebilir bir seviyeye ulaşır.
  • Nano Filtrasyon Sistemine Sahiptir: Günümüzdeki bazı sistemlerde nano filtrasyon teknolojisi tercih edilir. Suyun kalitesini üst düzeye çıkaran bu teknoloji evdeki cihazları kireçten korumaktadır.
  • Birden Fazla Filtrasyon Özelliği Vardır: Bina girişi sistemlerde birden çok filtrasyon aşaması söz konusudur. Silifoz filtreleri, aktif karbon filtresi ve tortu filtreleri buna örnektir. Bu filtreler sayesinde su tüm kirleticilerden arındırılarak temiz hale getirilir.

 

Endüstrileşme ve şehirleşmenin artması, su kaynaklarının kirlenmesine sebep olur. Bu süreçte şehir içinde yoğun nüfuslu olan site ve apartmanların su kalitesi düşmeye deva eder. Kirli su içeriğinde birçok zararlı madde bulunduğundan daha saf ve temiz su tüketme ihtiyacı doğmaktadır. Bina girişi su arıtma sistemleri, suyun içerisindeki tüm virüs ve bakterileri filtreleyerek tüketilebilir bir suyu yaşam alanlarına ulaştırır.

 

Bina (Apartman) Girişi Su Arıtma Sistemlerinin Avantajları

 

Bina girişi su arıtma sistemlerinin çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;

 

  • Standart ve estetik bir kullanıma sahiptir.
  • Direkt akış avantajı vardır. Yani büyük depolara ihtiyaç duyulmaz.
  • Merkezi sistem olarak kullanılır. Bu da suyun akış yönüne kurulması anlamına gelir.
  • Evinizdeki tüm musluklara sorunsuz arıtılmış su ulaştırır.
  • Suyun içeriğindeki kirliliğe göre sistem tercihi yapılabilir.
  • Mikroorganizma ve bakteriler için ultraviyole sistemler, bulanıklık veya koku sorunlarında karbon filtrasyon, kireç sorunlarında ise reçineli sistem kullanılabilir.
  • Yaşam alanları dışında barlarda, tek dairelerde, villalarda, fırınlarda ve restoranlarda tercih edilir.
  • Elektrik gerektirmeden kullanılabilir.
  • Atık su üretimi gerçekleşmez.
  • Sudaki temel mineralleri tutarak zararlı maddeleri filtreler.
  • Düşük basınçta çalışır.
  • Kolay ve hızlı kurulum özelliklerine sahiptir.

 

Yaşam alanlarına ulaşan sularda kireç oranı yüksektir. Ayrıca şehirlerdeki şebeke suyuna karışan zararlı maddeler suyun rengini ve kokusunu değiştirir. Öte yandan suyun berrak veya kokusuz olması tamamen tüketilebilir olduğunu göstermez. Sulardaki en çok karşılaşılan maddenin kireç olması, kireçli suyun zararları nelerdir sorusunu da gündeme getirmektedir.

 

50’li yaşlardan sonra eklem ve damarlarda daralma başlarken kireçli sudan kesinlikle uzak durulması gerekir. Ayrıca sürekli kireçli su tüketmek ileri yaşlarda hareket kabiliyeti sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bununla beraber evlerde kullanılan su bazlı elektronik cihazların ömrü de kireç nedeniyle kısalmaktadır. Sonuç olarak hem insan hem de yaşam alanlarındaki birçok cihazın ömrünü etkileyen kireçli suyun zararları şu şekilde sıralanmaktadır;

 

  • Kireç içeriğinde bulunan tortuların birikmesi, bakteri üremesine yol açar.
  • Kireçli suyla yapılan banyo, saç ve cilde zarar verir. Saçlarda kırıklara sebep olurken derinin sertleşmesinde etkilidir.
  • Kireç içeriğindeki magnezyum ve kalsiyum vücuda alındıktan sonra tüketilmeden depolanır. Bu durum böbrek ve karaciğer sağlığını olumsuz etkilerken damar tıkanıklığına ve sertliğine neden olur.
  • Kandaki kalsiyum seviyesinin artması da kireç kaynaklı olabilir.
  • Kireçli su tüketmek yorgunluk ve halsizliği beraberinde getirir.

 

Kireçli su tüketmek ciddi enfeksiyonları beraberinde getirebilir. Tabak ve kaşıklarda, elbiselerde ve borularda çökelek oluşturan kireç, bakteriler için de uygun bir ortam oluşturmaktadır. Ayrıca sert sular sebebiyle deriyi kuruturken hassas deriye sahip kişilerde birtakım cilt rahatsızlıkları görülebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı bina girişi su arıtma sistemleri kullanarak daha sağlıklı su tüketimi gerçekleştirilebilir.

 

Bina (Apartman) Girişi Su Arıtma Sistemi Maliyeti

 

Bina girişi su arıtma sistemi maliyeti kullanılan uygulamanın türüne göre değişmektedir. Yani tercih edilen filtre kombinasyonları, sistemin işlevselliği ve marka gibi faktörler doğrudan fiyatı belirler. Tercih aşamasında kirletici maddenin miktarına ve türüne göre filtre kombinasyonu seçilmelidir. Bunlarla beraber bakım gereksinimleri ve cihazın kapasitesi de önemlidir.

 

Bu sistemlerde filtrasyon aşaması ile kapasite gibi kriterlere de bakılmalıdır. UV dezenfeksiyonu, aktif karbon ve tortu gibi farklı filtrasyon aşamalarına sahip olan apartman girişi su arıtma sistemleri, suyun kalitesini artırmak açısından önemli bir yere sahiptir. Ayrıca membran teknolojisi kullanıldığından evsel su artıma cihazlarına göre biraz daha maliyetli olabilir. Apartman ya da binadaki daire sayısına uygun kapasitede bir sistem seçilmesi gereken bu sistemlerin gerekli sertifikalara sahip olması şarttır.

 

Bina (Apartman) Girişi Su Arıtma Cihazları Nasıl Çalışır?

 

Bina girişine bir arıtma sistemi kurulumuyla başlayan süreçte gelen şebeke suyu arıtılarak dairelere ulaştırılır. Ancak bu aşamadan önce suyun kalitesi ciddi oranda artırılır ve birden fazla filtrasyon aşamasına dahil edilir. Bu aşamalar;

 

  • İlk Aşama: İlk aşamada tortu filtresine gelen su burada tüm kirleticilerden arındırılmaktadır. Ayrıca suyun berrak hale gelmesi de bu aşamada yani tortu filtresinde gerçekleşir.
  • İkinci Aşama: İkinci aşamada su aktif karbon filtresine gelir. Bu süreçte kötü kokular ve klordan arındırılan suyun koku ve tadı düzenlenir.
  • Üçüncü Aşama: Son aşamadır. Kireç önleyici filtre sayesinde suyun insan sağlığına zararlı etkileri en aza indirilir.

 

Filtrasyon aşamasından geçen su artık musluklara ulaşmaya hazır hale gelir. Sistem içerisindeki borulardan ilerleyen temiz su tüm dairelere sorunsuz bir şekilde ulaştırılır. Bu sistemlerin sorunsuz ve verimli çalışmaları adına düzenli filtre değişimi yapılmalıdır. Genelde 1 ile 3 yılda bir değişmesi gereken filtrelerin yanı sıra düzenli bakım şarttır.

 

Merkezi Su Arıtma Sistemi Nedir?

 

Tüm canlıların en büyük yaşam kaynağı olan suyun kaliteli ve temiz tüketilmesi gerekir. Bu aşamada devreye giren su arıtma sistemleri artık merkezi olarak da kullanılmaktadır. Büyük şehirler başta olmak üzere tüm bölgelerde artık apartman dairelerinin girişine merkezi su arıtma sistemi kurulduğu için daha az atıkla temiz su tüketimi yaygınlaşmaya başlamıştır. İlk olarak şebeke suyunun ciddi sağlık problemlerine neden olduğu unutulmamalıdır. Kireç başta olmak üzere klor, bakteri ya da virüs bulaşabilen içme sularının bu yüzden arındırılması şarttır. Merkezi su arıtma sistemi sayesinde kendi suyunuzu profesyonel olarak arıtabilir ve tüketebilirsiniz. Sadece tüketimde değil yüz yıkama, duş alma gibi aktivitelerde de temiz suya daima ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

 

Ülkemizde merkezi su arıtma sisteminin popülerliği artarken sadece içme olarak değil evdeki çamaşır ve bulaşık makinelerinin de uzun vadede çalışması da bu sistemlerle sağlanmaktadır. Kireçten tamamen arındırılan suyun cilt sorunları, salgın hastalıklar ile deri problemlerini de ortadan kaldıracağı bilinmelidir. Ayrıca yaşam alanlarındaki cihazların uzun vadede sorunsuz çalışabilmesi adına kireçten arındırılmış suya her zaman ihtiyaç vardır.

 

Binaların girişine kurulan merkezi su arıtma sistemi, gelen şebeke suyunu arındırır ve borular aracılığıyla konutlardaki musluklara ulaştırır. Birden fazla filtrasyondan geçen su en temiz ve sağlıklı hale bu şekilde ulaşmaktadır. Kireç ve tortu oranını minimuma indiren bu sistem suyun kalitesini de artırmaktadır. Haliyle kötü tat ve koku ortadan kalkarken her zaman sağlıklı su tüketimi gerçekleşir. Sadece apartman girişlerinde değil endüstriyel tesisler, tarım ve sulama, askeri tesisler ve kamu tesislerinde de merkezi su arıtma sistemi kullanılır.