Loading

Özellikle içme ve kullanma suları başta olmak üzere bazı hassas üretim sektörlerinde kullanılan suda hiçbir şekilde mikrobiyolojik kirlilik olması istenmez. Bakteri, virüs, alg vb mikrobiyolojik kirleticiler insani amaçlı kullanımlarda ciddi rahatsızlıklara sebep olduğu gibi, üretim suyunda bulunmaları durumunda özellikle kozmetik ve ilaç sektöründe kabul edilebilir kriterlerin dışında ürün üretimine yol açar. Bu sebeple uygun bir şekilde dezenfekte edilmelidir.

Ultraviyole teknolojisi dalga boyuna dayanan bir teknolojidir ve su arıtımında sıklıkla kullanılan oldukça efektif bir arıtım yöntemidir. Belli dalga boyunda ışın üreten UV lambaları, koruyucu bir quarts kılıf içinde yer alır ve cihazın dışında paslanmaz çelikten mamul bir gövde yer alır. Su lamba boyunca geçerken ışınlar sayesinde sudaki mikroorganizmaların DNAları parçalanır ve üremeleri de böylece son bulur.

UV sistemleri güneşten esinlenerek dizayn edilmiştir ve hiçbir kimyasal kullanımı gerektirmediği için oldukça güvenilir ürünlerdir. Ancak tek dezavantajı kullanım noktasına en yakın yerde kurulu olması gerekmesidir. Çünkü UV cihazından geçen su ile kullanım noktası arasında belli bir uzaklık varsa bu hat üzerinde tekrar suyun kirlenmesi mümkün olmaktadır. Dezenfekte edilecek su miktarı ve anlık debi çok önemli bir kriterdir. Anlık olarak geçen suyun tamamını tarayacak kapasitede bir sistem seçilmesi gerekmektedir. 

UV sistemleri ile birlikte gelen panolarda bir zaman sayacı bulunmaktadır. UV lambalarının ortalama ömrü 9000 saat olmaktadır. Ömrünü tamamlayan lambanın yenisi ile değiştirilmesi suretiyle cihaz kullanılmaya devam edilebilmektedir.